Vylepšete si uživatelské rozhraní World of Warcraft (WoW) - ElvUI a vlastní nastavení - Arcane Intellect (2024)

Vylepšete si uživatelské rozhraní World of Warcraft (WoW) - ElvUI a vlastní nastavení - Arcane Intellect (1)

Jedním z nejrychlejších způsobů, jak si vylepšit hraní World of Warcraft, je přizpůsobit si uživatelské rozhraní. Ačkoli to může znít hloupě, umístění různých oken a informací má zásadní vliv na to, jak dobře se vám hraje. Ve výchozím nastavení je vaše pozornost zaměřena na vaši postavu. Pokud se však podíváme na výchozí uživatelské rozhraní z mého prvního článku o základech uživatelského rozhraní, všimneme si, že informace jsou rozesety po celé obrazovce.

Vylepšete si uživatelské rozhraní World of Warcraft (WoW) - ElvUI a vlastní nastavení - Arcane Intellect (2)

Bary zdraví a zdrojů jsou vlevo nahoře, buffy/debuffy vpravo nahoře, kouzla dole a vaše postava je uprostřed toho všeho. Při intenzivním střetnutí může být obtížné rychle přecházet očima mezi všemi těmito prvky a nepřítelem, na kterého se soustředíte – zejména při hraní na velkém monitoru, který zvětšuje prostor mezi informacemi. Čas strávený rozhlížením se zvyšuje pravděpodobnost, že vám uniknou důležité informace nebo že zemřete na mechaniku (třeba na kaluž zlých věcí pod vaší postavou).

Nebo se vám možná nelíbí některé barvy či grafika použitá ve výchozím uživatelském rozhraní. Takže i když vás nezajímá „vylepšení hratelnosti“, můžete mít radost z toho, že si vytvoříte uživatelské rozhraní podle svého.

Přizpůsobením uživatelského rozhraní můžete zkrátit dobu potřebnou k přesunu očí mezi prvky, přidat další informace a přizpůsobit si zážitek.

Pokud jde o přizpůsobení uživatelského rozhraní, existují dvě potenciální možnosti: použít doplněk nahrazující uživatelské rozhraní, jako je ElvUI, nebo si vytvořit vlastní. Nyní se podíváme na silné a slabé stránky a jednotlivé kroky obou těchto přístupů.

Možnost 1: Použití náhrady uživatelského rozhraní: ElvUI

Pokud upravujete uživatelské rozhraní poprvé, můžete zvážit použití náhrady uživatelského rozhraní, jako je TukUI nebo ElvUI. Zatímco TukUI a ElvUI jsou si podobné, ElvUI je vhodnější pro hráče, kteří s přizpůsobováním teprve začínají; proto se v tomto článku zaměříme na ElvUI.

Silné a slabé stránky ElvUI

Největší silnou stránkou ElvUI je čas, který zabere zprovoznění plné náhrady uživatelského rozhraní. Po prvním otevření doplňku jste vedeni řadou kroků k výběru rozvržení a motivu (barev). Toto počáteční nastavení je přímočaré a pomůže vám vytvořit základní uživatelské rozhraní, které je přesto výrazným zlepšením oproti výchozímu nastavení. Navíc můžete sdílet svá nastavení nebo importovat nastavení jiných uživatelů prostřednictvím webových stránek, jako je wago.io (o tom budu více hovořit za chvíli).

Snadné nastavení a předdefinované šablony však znamenají, že budete možná muset udělat trochu práce, aby vaše uživatelské rozhraní fungovalo podle vašich představ. Tento úkol se může ukázat jako poněkud náročný a má trochu učební křivku nutnou k pochopení fungování různých modulů a možností. Navíc, protože ElvUI je plnohodnotná náhrada uživatelského rozhraní, znamená to, že má mnoho funkcí – včetně těch, které možná nechcete. Někteří hráči tvrdí, že tyto funkce navíc vytvářejí nadbytek a ovlivňují výkon nebo zážitek ze hry.

Naštěstí není třeba riskovat, že si ElvUI vyzkoušíte, protože je zdarma a pokud se vám nelíbí, můžete jej snadno vypnout. Pojďme se nyní podívat na to, jak si můžete ElvUI stáhnout a nastavit.

1. Stáhněte si ElvUI. Stáhněte si soubory doplňků ElvUI z webu tukui.org

Na rozdíl od mnoha doplňků pro World of Warcraft je nutné ElvUI stáhnout z webových stránek tvůrce a ne prostřednictvím služby jako CurseForge. Lze jej stáhnout přímo na stránkách tukui.org nebo prostřednictvím desktopového klienta.

Pokud si stáhnete klienta, budete si muset zaregistrovat účet, ale bude snazší udržovat AddOn aktuální. Po vytvoření účtu a přihlášení do klientské aplikace můžete jednoduše přejít na kartu „Procházet“ a vybrat možnost „Nainstalovat ElvUI“. Prostřednictvím této obrazovky můžete nainstalovat několik AddOnů pro klasický i maloobchodní WoW. Chcete-li mezi nimi přepínat, musíte změnit rozbalovací nabídku v pravé dolní části okna.

Vylepšete si uživatelské rozhraní World of Warcraft (WoW) - ElvUI a vlastní nastavení - Arcane Intellect (3)

Druhou možností je stáhnout soubory přímo. To znamená, že nebudete muset registrovat účet, nicméně kdykoli budete chtít složku aktualizovat, budete ji muset znovu stáhnout a vyměnit. Pokud si nejste jisti, jak stažený soubor nainstalovat ručně, podívejte se na našeho Průvodce doplňky pro začátečníky.

2. Dokončení nastavení ve hře

Teď, když máte nainstalovaný doplněk ElvUI, je čas spustit hru.

Po vstupu do světa se objeví nové okno „Instalace ElvUI“. Nepřeskakujte „Přeskočit proces“, ale místo toho stiskněte „Pokračovat“.

Vylepšete si uživatelské rozhraní World of Warcraft (WoW) - ElvUI a vlastní nastavení - Arcane Intellect (4)

Po stisknutí „Pokračovat“ vás druhá obrazovka vyzve k nastavení CVars. Nezapomeňte kliknout na tlačítko „Setup CVars“. Že bylo vše provedeno správně, poznáte, když se zobrazí malá výzva „Cvars Set“. Znovu stiskněte tlačítko „Pokračovat“.

Vylepšete si uživatelské rozhraní World of Warcraft (WoW) - ElvUI a vlastní nastavení - Arcane Intellect (5)

Třetí obrazovka nastavení slouží ke konfiguraci chatu. Můžete na ni kliknout hned, nebo pracovat na přizpůsobení chatu později.

Vylepšete si uživatelské rozhraní World of Warcraft (WoW) - ElvUI a vlastní nastavení - Arcane Intellect (6)

Čtvrtá obrazovka umožňuje vytvořit profil pro nové rozložení uživatelského rozhraní nebo vybrat existující profil. Můžete buď kliknout na tlačítko „Pokračovat“, nebo vytvořit nový profil, pokud plánujete používat stejné rozvržení u více znaků.

Vylepšete si uživatelské rozhraní World of Warcraft (WoW) - ElvUI a vlastní nastavení - Arcane Intellect (7)

Pátá obrazovka nastavení umožňuje vybrat barvy pro motiv ElvUI. Můžete kliknout mezi třemi možnostmi a zjistit, které dáváte přednost, a pak pokračovat na další obrazovku.

Vylepšete si uživatelské rozhraní World of Warcraft (WoW) - ElvUI a vlastní nastavení - Arcane Intellect (8)

Dalším krokem je výběr měřítka vašeho uživatelského rozhraní. Můžete buď zvolit „Automatické měřítko“, nebo můžete pomocí posuvníku a tlačítka náhledu experimentovat s velikostí, dokud nebude vypadat podle vašich představ.

Vylepšete si uživatelské rozhraní World of Warcraft (WoW) - ElvUI a vlastní nastavení - Arcane Intellect (9)

Ekrana 7 vám dává možnost vybrat si mezi 3 různými rozvrženími: Tank/Physical DPS, Healer a Caster DPS. Vyberte si rozvržení, které dává smysl pro vaši třídu nebo které vám připadá nejlepší, a pokračujte dál.

Vylepšete si uživatelské rozhraní World of Warcraft (WoW) - ElvUI a vlastní nastavení - Arcane Intellect (10)

Téměř hotovo. Předposlední obrazovka vás vyzve k výběru mezi nastavením „Aura Bars & Ikony“ nebo „Pouze ikony“. Osobně bych doporučoval „Aura Bars & Icons“, ale můžete vybrat obě možnosti a pokračovat.

Vylepšete si uživatelské rozhraní World of Warcraft (WoW) - ElvUI a vlastní nastavení - Arcane Intellect (11)

Poslední obrazovka vám nabízí možnost připojit se k ElvUI Discord. Můžete se připojit nebo jednoduše stisknout tlačítko „Hotovo“ a pokračovat dál.

3. Dolaďte rozložení a vzhled uživatelského rozhraní

Skvělé, nyní jste dokončili základní nastavení ElvUI. I když byste mohli zůstat u výchozího nastavení a rozvržení, je velká pravděpodobnost, že budete chtít vše ještě upřesnit.

Chcete-li provést další změny, musíte zadat příkaz /elvui nebo stisknout klávesu ESC a v nabídce hry vybrat možnost „ElvUI“. Po provedení tohoto úkonu se otevře okno nastavení doplňku s mnoha možnostmi. V levém menu můžete procházet různé moduly.

Vylepšete si uživatelské rozhraní World of Warcraft (WoW) - ElvUI a vlastní nastavení - Arcane Intellect (12)

Mohl bych strávit celý článek (ne-li sérii článků) procházením všech možných dostupných možností. Pokud se chcete do modulů a možností ponořit do hloubky, doporučuji přečíst si tento podrobný návod na Wowhead.

Prozatím chci upozornit na tlačítko „Přepnout kotvy“ v levém dolním rohu okna nastavení ElvUI. Po výběru tohoto tlačítka se zapne možnost změny rozložení libovolného prvku v uživatelském rozhraní. Je také velmi užitečné, protože poskytuje názvy různých prvků a umožňuje vám je přetáhnout, kam byste chtěli.

Vylepšete si uživatelské rozhraní World of Warcraft (WoW) - ElvUI a vlastní nastavení - Arcane Intellect (13)

Dalším opravdu užitečným zdrojem pro začátek je sdílení profilu ElvUI nabízené na wago.io. Po přechodu na tuto stránku najdete seznam profilů ElvUI pro každou třídu a specializaci ve hře. Můžete je buď procházet pro inspiraci, nebo je můžete importovat do své hry.

Pro import profilu jednoduše najděte na wago.io rozvržení, které se vám líbí, a klikněte na možnost „KOPÍROVAT ELVUI IMPORT STRING“. Poté přejděte do okna nastavení ElvUI ->“Profily“ v levém menu ->“Importovat profil“ a vložte právě zkopírovaný řetězec.

Dobře, to je prozatím na ElvUI vše.

Dalším způsobem, jak si můžete přizpůsobit uživatelské rozhraní, je stažení dalších doplňků a vytvoření vlastního uživatelského rozhraní od začátku. Zatímco tento přístup

Možnost 2: Použití jiných doplňků k vytvoření vlastního uživatelského rozhraní

Druhou cestou, kterou se můžete vydat, je vytvořit si uživatelské rozhraní od nuly pomocí jednoho nebo více doplňků. Zní to sice složitě, ale pro tento účel je k dispozici mnoho snadno použitelných doplňků AddOns.

Silné a slabé stránky uživatelského rozhraní

Silnou stránkou tohoto přístupu je, že si můžete stáhnout pouze ty funkce/Doplňky, které potřebujete. Možná vám vyhovuje výchozí chatovací okno a mapa, ale chcete přesunout umístění ukazatelů zdraví a kouzel. V takovém případě by bylo přehnané měnit celé rozložení pomocí nástroje, jako je ElvUI. Navíc vytvoření uživatelského rozhraní od začátku znamená, že nakonec získáte rozvržení, které vám dává smysl a je přesně takové, jaké chcete.

Na druhou stranu vytvoření uživatelského rozhraní od začátku obvykle vyžaduje správu několika doplňků a může nějakou dobu trvat, než najdete ty, které se vám líbí. Navíc budování uživatelského rozhraní od základu může působit zdrcujícím dojmem, pokud se jedná o vaše první přizpůsobení, zejména pokud nemáte představu o tom, jak má být vaše obrazovka rozvržena.

Naštěstí, stejně jako u ElvUI, můžete získat AddOns zdarma a experimentovat, abyste zjistili, zda najdete něco, co se vám líbí. Můžete také sledovat streamery nebo jiné tvůrce videoobsahu a podívat se, co dělají jako inspiraci. Probereme si několik základních AddOns, se kterými byste mohli začít, a základní nastavení.

Stáhněte si a nastavte potřebné AddOns

Nejprve si budete muset stáhnout AddOns pro přizpůsobení různých prvků uživatelského rozhraní. Možná vás bude zajímat pouze změna ukazatelů akcí a zdraví. V tomto článku se podíváme na jeden nebo více nejoblíbenějších AddOns pro akční pruhy, rámečky jednotek, jmenovky, mapu a tašky. Doplňky, kterými se zabývám, jsou jen některé z mnoha dostupných možností; měly by však sloužit jako dobrý výchozí bod a s dalšími můžete experimentovat v průběhu práce.

Akční lišta

Dosud nejoblíbenějším doplňkem akční lišty je Barman 4. V současné době je nejoblíbenějším doplňkem akční lišta. Jeho použití je velmi snadné.

Chcete-li začít, zadejte do chatovacího pole příkaz /bt nebo najděte ikonu a klikněte na ni pravým tlačítkem myši. Odtud můžete vypnout výchozí grafiku, odemknout polohování, změnit velikost a počet tlačítek a přidat mnoho dalších možností přizpůsobení.

Vylepšete si uživatelské rozhraní World of Warcraft (WoW) - ElvUI a vlastní nastavení - Arcane Intellect (14)

Chcete-li přesunout lišty na obrazovce, jednoduše zrušte zaškrtnutí políčka „Zamknout“ v levé horní části okna nastavení Bartender. Velikost, výplň a počet ikon můžete změnit tak, že v levém menu přejdete na lištu, kterou chcete upravit. Velmi užitečné je také tlačítko „Vazby kláves“, pomocí kterého můžete najet na ikonu a stisknout klávesu, ke které má být vázána (nebo stisknutím klávesy ESC při najetí na ikonu vazbu zrušíte).

Rámečky jednotek

Více než v jakékoli jiné kategorii doplňků existuje mnoho různých typů rámečků jednotek a jmenovek. Pojem rámeček jednotky obvykle označuje ukazatele zdraví/zdrojů pro vaši postavu, cíl a členy party nebo nájezdu. Naopak jmenovky jsou vizuální ukazatele zdraví, které se zobrazují nad NPC nebo ostatními hráči ve světě.

Pro rámečky jednotek existuje mnoho dobrých možností. Ačkoli jmenovitě zmíním pouze 2 z nich, existuje mnoho dalších, které jsou přizpůsobeny typům obsahu, které hrajete. Například pokud jste léčitel, který jezdí na nájezdy, jsou velmi užitečné doplňky Healbot nebo VuhDo unit frame AddOns. Abyste si mohli udělat představu o tom, jak vypadá doplněk Unit Frame AddOn, uvádíme příklad doplňků Shadowed Unit Frame a Z-perl Unit Frame AddOns.

Vylepšete si uživatelské rozhraní World of Warcraft (WoW) - ElvUI a vlastní nastavení - Arcane Intellect (15)

Výše uvedené příklady jsou výchozím vzhledem příslušného doplňku. Pokud se vám nelíbí některý aspekt vzhledu, například to, že má portrét, můžete jej změnit v možnostech. V některém z příštích průvodců se hlouběji ponoříme do různých přizpůsobení, která můžete provést pomocí doplňků rámečku jednotky. V tomto průvodci vám ukážu základní příklad nastavení stínového rámečku jednotky.

Pro tento příklad jsem zakázal některé výchozí jednotky, takže mám pouze rámeček jednotky hráče, zvířete, cíle, party a bosse.

Vylepšete si uživatelské rozhraní World of Warcraft (WoW) - ElvUI a vlastní nastavení - Arcane Intellect (16)

Poté jsem odemkl rámečky jednotek v možnosti „Obecné“ a přesunul je, kam jsem chtěl. Nakonec jsem vypnul portrét pro jednotky „Hráč“ a „Cíl“. Konečným výsledkem jsou minimalistické ukazatele zdraví umístěné přímo pod mou postavou po obou stranách ukazatelů kouzel vytvořených pomocí programu Bartender.

Vylepšete si uživatelské rozhraní World of Warcraft (WoW) - ElvUI a vlastní nastavení - Arcane Intellect (17)

Jmenovky

Kromě rámečků jednotek si můžete přizpůsobit také jmenovky, což jsou ukazatele zdraví, které se zobrazují nad nepřáteli. Existuje několik různých doplňků, které nabízejí skvěle vypadající náhrady jmenovek. Tři z nejoblíbenějších jsou Tidy Plates, Threat Plates a Plater. Abychom vám usnadnili rozhodování, zde je obrázek výchozího vzhledu jednotlivých AddOnů.

Vylepšete si uživatelské rozhraní World of Warcraft (WoW) - ElvUI a vlastní nastavení - Arcane Intellect (18)

Osobně dávám přednost Threat Plates, ale kterýkoli z nich je skvělou volbou. Naštěstí je pro většinu doplňků AddOns vyžadováno jen velmi málo nastavení. Pokud chcete, můžete si je přizpůsobit, ale zjistil jsem, že výchozí nastavení funguje dostatečně dobře pro většinu obsahu.

Mapa

Když předěláváte uživatelské rozhraní, nesmíte zapomenout na mapu. Doplněk, který doporučuji pro přizpůsobení vaší mapy, se jmenuje SexyMap. Kromě změny tvaru mapy si můžete přizpůsobit i její ohraničení pomocí různých aur a animací. V nastavení AddOn můžete do mapy přidat také souřadnice. Zde je příklad několika skvělých okrajů mapy, které můžete vybrat:

Vylepšete si uživatelské rozhraní World of Warcraft (WoW) - ElvUI a vlastní nastavení - Arcane Intellect (19)

Tašky

Poslední oblastí uživatelského rozhraní, kterou můžete přepracovat v rámci základního přizpůsobení, jsou tašky. I když i pro tento účel existuje mnoho doplňků, nejoblíbenějším je Bagnon. Je přehledný, snadno se nastavuje a umožňuje zobrazit všechny vaše položky v jednom okně s možností vyhledávání. Stejně jako u ostatních AddOns, které jsme zmínili, můžete pomocí okna nastavení upravit například počet sloupců, měřítko/velikost a barevné schéma.

Vylepšete si uživatelské rozhraní World of Warcraft (WoW) - ElvUI a vlastní nastavení - Arcane Intellect (20)

Výsledek uživatelského rozhraní

Pokračovali jsme v povídání o tom, jak přizpůsobit akční lišty, rámy jednotek, jmenovky, mapu a tašky. Když jsem to všechno dal dohromady (se zahrnutím měřičů poškození Details!), vytvořil jsem zhruba za 15 minut níže uvedené hrubé vlastní uživatelské rozhraní. Není to sice nejkrásnější uživatelské rozhraní, ale rozhodně je to zlepšení oproti výchozímu uživatelskému rozhraní, protože má kouzla a zdraví jsou nyní umístěna blíže k mé postavě.

Vylepšete si uživatelské rozhraní World of Warcraft (WoW) - ElvUI a vlastní nastavení - Arcane Intellect (21)

Další užitečné doplňky související s uživatelským rozhraním

S poměrně malým počtem doplňků jsme vytvořili nové uživatelské rozhraní od nuly. Jak již bylo zmíněno, existuje tolik různých AddOns měnících uživatelské rozhraní, že by nebylo praktické je všechny obsáhnout. Existuje však několik dalších populárních, které považuji za důležité zde alespoň zmínit. Jsou to:

MoveAnything – Umožňuje skrýt nebo přesunout jakýkoli prvek uživatelského rozhraní ve hře.

WeakAuras – Výkonný AddOn, který umožňuje vytvářet „aury“ neboli grafické znázornění událostí nebo informací ve hře.

Dominos – Doplněk pro přizpůsobení akční lišty podobný Barmanovi 4.

OmniCC – Přidává text odpočítávání ke kouzlům, předmětům a schopnostem, které jsou ve fázi cooldownu

Prat – Doplněk, který přidává užitečné funkce do okna chatu.

Detaily! – Můj preferovaný doplněk pro měření boje, mohl by se také použít Přepočítávání nebo Skada.

Závěrečné myšlenky

Zlepšení nastavení uživatelského rozhraní může výrazně zlepšit vaši hratelnost nebo herní zážitek. Obecně existují dva přístupy, jak změnit uživatelské rozhraní – použít doplněk nahrazující uživatelské rozhraní, jako je ElvUI, nebo si jej vytvořit sami od začátku. I když každý z těchto přístupů má své silné a slabé stránky, nakonec záleží na osobních preferencích.

Máte pěkné a čisté uživatelské rozhraní, o které se chcete podělit? Nějaké další užitečné doplňky, které používáte pro své uživatelské rozhraní? Rádi bychom od vás slyšeli.

Díky za přečtení!

Vylepšete si uživatelské rozhraní World of Warcraft (WoW) - ElvUI a vlastní nastavení - Arcane Intellect (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Arline Emard IV

Last Updated:

Views: 6569

Rating: 4.1 / 5 (72 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Arline Emard IV

Birthday: 1996-07-10

Address: 8912 Hintz Shore, West Louie, AZ 69363-0747

Phone: +13454700762376

Job: Administration Technician

Hobby: Paintball, Horseback riding, Cycling, Running, Macrame, Playing musical instruments, Soapmaking

Introduction: My name is Arline Emard IV, I am a cheerful, gorgeous, colorful, joyous, excited, super, inquisitive person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.